sunnuntai 1. lokakuuta 2017

Rakkaalla lapsella on monta nimeä

1. Osaamistodistus
2. Todistus osaamisesta
3. Osaamisen tunnistaminen ja dokumentointi
4. Erilaisissa oppimisympäristöissä kertyneen osaamisen tunnistaminen ja dokumentointi...

Tämän hetkinen suosikkini on versio numero kaksi, jota ainakin Vantaan Varia käyttää. Versioista 3 ja 4 kirjoitinkin jo aiemmin tässä blogissa, eivätkä ne olleet huonoja nimiä nekään. Numero ykkönen eli valtakunnallinen osaamistodistus (vuosimallia 2014) lienee selkein ja tunnetuin. On mahdollista, että kiireinen työnantaja sekoittaa osaamistodistuksen tutkintotodistukseen. Myöskin osaamistodistusten luotettavuutta on syytä tarkastella, kun itse todistuksesta, oppimisympäristöistä ja osaamisen tunnistamisesta on niin monta tulkintaa. Yksikin maailmalle livahtanut "epäkurantti" osaamistodistus syö koko osaamistodistuksen uskottavuutta. Tiedänpä yhden tällaisen tapauksen, mutta koska henkilö sai hövelillä kädellä kirjoitetulla osaamistodistuksella töitä, niin antaapa sen nyt olla tällä kertaa. Olen iloinen sen työpaikan saaneen ihmisen puolesta!

Ammatillisen opettajan näkökulmasta tärkeää on työpaikan ja oppilaitoksen välinen jatkuva yhteistyö. Työ alkaa oppimisympäristöjen kartoituksella ja tutkinnon perusteiden sekä työpaikan työtehtävien vertaamisella. Työpaikan henkilökunnan arviointiosaaminen varmistetaan myös. Kun yhteistyö on jatkuvaa ja sille on nimetyt henkilöt molemmissa organisaatioissa sekä yhteistyölle on työaikaa varattuna, niin yhteydenpito on helppoa! Ikäänkuin sivutuotteena työpaikka tulee todetuksi myös soveltuvaksi työssäoppimispaikaksi, joten yhteistyö toimii kumpaankin suuntaan.

Vantaan Varian hankeihmisten ja kollegani Tuula Mikkolan kanssa vietin mukavan aamupäivän osaamisen dokumentoinnin parissa 22.9.2017. Keskustelimme myös niiden opiskelijoiden osaamisen dokumentoinnista, jotka osaavat erinomaisesti jonkin tutkinnonosan osan, mutta koko tutkinnonosan osaamisesta ei kuitenkaan voida laittaa suoritusmerkintää. Esimerkiksi hiusalan hiusten leikkaaminen ja partakäsittelyt 35 osp on hyvä esimerkki tällaisesta tutkinnonosasta silloin, kun henkilö ei katso voivansa ottaa vastaan vastakkaisen sukupuolen edustajaa asiakkaaksi.

Ihanaa lokakuuta kaikille, jaksaa, jaksaa, ei vielä ole edes pimeä!

Terkuin Marjut

Tuula Mikkola, KPAO
Marjut Nyström, KPAO
Pia Kovalainen, Varia
Hanna Rantala, Varia
Hanna Kontio, Varia
 Joku ei halua esiintyä kuvassa.

Ei kommentteja: